BritishFlag

Oppskrifter med epler

Her vil du finne oppskrifter med epler. Ikke bare kaker kan lages med epler, i de fleste retter du kjenner kan man på en eller annen måte bruke epler, eplemost, eplemos, eplesaft eller epleeddik. Oppskrifter legges inn etterhvert som de er ferdige og utprøvd.

Forretter og lunsjretter

Kryddersild med epler og karry

Eplesild24 kryddersildfileter1 mellomstort eple
3 sjalottløk
2,5 dl creme fraiche.
1 spsk karry
3 grovstøtte enerbær
1/2 spsk honning
¼ dl kokende vann
1 knivspiss  kvernet pepper

La silden dryppe av og skjær den i passende stykker. Vask og tørk av eplet, stikk ut kjernehuset og skjær i små biter med skallet på. Skjær sjalottløken i tynne ringer.

Rør sammen honning, enerbær og karry i det kokende vannet. Deretter blander du i creme fraichen og pepper.  Bland tilslutt i silden, og la alt godgjøre seg i kjøleskap til neste dag. Server med godt brød og smør, eller gåse/andefett.

 Granchio Frodissimo

Kongekrabbe_med_epler_og_lk

Kongekrabbe med eple og løk
2 passe store kongekrabbeklør/ben
2 store epler
3 sjalottløk
Rucola og sitron
1 ss. sukker(gjerne brunt)
½ teskje kanel + ¼ teskje cayennepepper.
2 ss. seterrømme, meierismør
Litt balasamico

Stikk ut kjernehuset, skrell eplene, og del i små firkanter. Grovhakk løken. La surre i litt godt smør. Tilsett sukker, kanel, cayennepepper og seterrømme. La alt putre i 10 minutter. Fordel rucola på en tallerken. Legg epleblandingen i midten som på bildet. Fordel krabbekjøtt rundt. Legg et par fine stykker av kjøttet på blandingen. Drypp litt olivenolje og noen sitrondråper rundt på salaten og kjøttet. Pynt med tre epleskiver, med noen dråper balsamico over.

 Hovedretter og tilbehør

Andebryst med potet og eplepuré

2 andebrystAndebryst_med_potet_og_eplepur
4 poteter
2 store epler
salt og pepper
asparges

 

Stikk ut kjernehuset, skrell eplene og del i båter. Kok møre i litt vann. Hell av vannet og mos eplene. Del potetene i båter, kok dem, og mos. Bland de to mosene sammen og krydre med salt og pepper.
Skjær skråsnitt begge veier på skinnsiden, og krydre andebrystene med salt og pepper. Stek dem ved middels varme uten fett, med skinnsiden ned, til de er lett brunet. Snu dem og sett i stekeovn ved 200 grader i 10-12 minutter. Ta dem ut og la sette seg under folie et kvarters tid. Legg opp som på bildet, og drypp stekesky rundt på tallerkenen. (Dette er andefett, som er nesten like sunt som jomfruolje, og som sammen med krydderet gir en deilig smak.) Kok asparges og legg opp som på bildet.

Kylling med delcorf epler

1 kylling6._Kylling_med_eple
1 eple
2 gulrøtter
3 spskj. salatløk
Linser
Traktkantarell
Persille og estragon
Smør og balsamico
Noen hvitløkkløfter.

Skjær gulroten, eplet med skall, og salatløken i små terninger. La gulroten og løken putre en 10 minutters tid i litt olivenolje. Eplebitene får putre med de siste 3-4 minuttene. Krydre med salt, pepper og en ss. balsamico. Bland i grovhakket persille.
Stek kyllingen, og hvitløken med skallet på, i stekeovn ved 200 grader i 10 minutter. Stek så videre ved 180 grader i 50 min til skinnet ser sprøtt ut. Stikk gjerne en nål i låret, saften som pipler ut skal være klar, er den rød steker du videre. Kok linsene etter oppskriften på pakken, og krydre etter egen smak (revet muskatnøtt er godt). Rør i et par ss. smør og bland godt. Stek traktkantarellen i godt smør, salte og pepre etter egen smak. Legg opp som på bildet, hvor brystet er brukt. Kyllinglåret har enda bedre smak synes mange. Og det blir sjelden tørt.

Svinefilet med eple og grønnsaker

1 svinefilet
1 gulrot
2 stangselleri
3 plommetomater
1 rødløk og en vanlig løk

Skjær grønnsakene untatt tomaten i små terninger. Tomatene skålder du, deler i to, fjerner innmaten og deler tomatkjøttet i små terninger. La alt putre i litt olivenolje og smør 4-5 minutter.
Stek svinefileten lett rosa og legg opp som på bildet. Bruk en spiseskje og legg pesto på tallerkenen som på bildet, eller server ved siden av.

Basilikum og korianderpestoSvinefilet_med_epler_mm_feather
1/2 basilikumplante pluss ½ korianderplante
2 spiseskjeer pinjekjerner
2-3 hvitløkkløfter(kan sløyfes, men ikke gjør det)
5-6 spsk. friskrevet parmesan eller grana padano
1,5 dl. jomfruolivenolje, og salt

 

Brun pinjekjernene lett i en panne. Ha basilikum, koriander, nøtter, hvitløk og salt i en hurtigmikser eller støt alt i en morter, da blir pestoen grovere. Når massen har en passe konsistens lar du oljen forsiktig renne ned i den samtidig som du rører. Tilslutt blander du i den friskrevete parmesanen.

Klippfisk i eplemost, og tigerreker

400 g klippfisk vannet ut 3 døgnKlippfisk_i_eplesaus
Eplemost
Pesto av basilikum og koriander
Rekeskall
½ fiskebuljongterning
Smør

1 stor eller et par mindre tigerreker til hver

Skjær klippfisken i fine porsjonsstykker. Smør en ildfast form, og hell forsiktig i eplemost så bunnen dekkes. Legg i fiskestykkene med noen smørklatter over.
Kok en god kraft på eplemost, rekeskall, og buljongterningen. Sil av og kok inn med kremfløte til sausen tykner. Stek tigerrekene i litt olivenolje til de blir rød på begge sider. Fjern skallet og skjær dem i skiver som på bildet. Legg et speil av sausen på tallerkenen, så fisken og tigerrekene. Tilslutt pesto som på bildet. (Se oppskrift under svinefiletoppskriften over)

Kalkunbryst med gravensteinsmør

2dl. gravensteineplemostKalkunfilet_med_epler2
1 finhakket løk
400 gr. kalkunbryst i skiver
300 gr. linser
3 endivier(julesalat eller sikorisalat er andre navn på denne grønnsaken)
Smør, salt og pepper fra kvern
plommetomater
basilikum, hvitløk og noen salvieblader

Kok inn 2 dl. eplemost med løken, til 2 spiseskjeer. Sil av og ta vare på løken. Pisk smør inn i eplesausen til en glatt og fin smørsaus.Kok linsene til de er myke, ca 15-20 min, med hvitløk etter egen smak. Du trenger ikke å bløtlegge dem. Når de er ferdige blander du i løken, rører inn 1 spskj. smør, river over litt muskatnøtt, og salter og peprer etter egen smak.
Skjær av det brune på enden på endiviene, og grovhakk dem(du kan gjerne skjære ut litt av stilken når du har delt dem i to, hvis du vil ha de mindre bittre.  La de surre 10 min. tid i olivenolje. Bland i løken fra løksmøret og salt/pepre.
Bank kalkunfiletene, og brun dem lett på hver side. Stek noen salvieblader, de blir helt sprø! Server med linsene, endiviene og tomatene med basilikum som på bildet. Hell gravensteinsmør over filetene, og salvieblader.

Eple og pepperrotsaus

1 epleEple-_pepperrotskrem
40 gram pepperrot
½ økologisk sitron + litt til å dryppe over det revne eplet.
1 teskje sukker
200 g. fløte

Denne sausen smaker deilig til stekt kjøtt og fisk, og aller best nylaget.Skrell eplet og del det i fire. Fjern kjernehuset. Riv eplet i en bolle og drypp over litt sitronsaft (så blir det ikke brunt). Riv pepperroten og bland med eplet, bland i sukker, litt salt og resten av sitronsaften. Pisk kremfløten stiv og bland den fint inn.  La ”sette seg” en halvtime i kjøleskap. Røres litt før bruk.

Eplekaker og desserter

204_Nyhuus_eplekaker

Foran til venstre eplekake med mandler og hasselnøtter, 
til høyre bakte epler med krokanfyll.
Bak til venstre 
Klokkergården eplekake,
og til høyre snudd eplekake. 

Klokkergårdens eplekake, oppskrift fra Nyhuus gard

125 g. margarin
125 g. sukker
3 egg
1 ts frisk sitronsaft
200 g. hvetemel
3 store ts. bakepulver
3 ss kald melk
500 g skrelte epler
50 g sukker + kanel

Rør smør og sukker hvitt, tilsett deretter eggeplommene og sitronsaften. Sikt melet med bakepulveret og ha det i deigen vekselvis med melken. Skjær tilslutt de tre stivpiskede eggehvitene inn i deigen, som helles i godt smurt rund bakeform med løs bunn. Skrell eplene og del dem i båter, ta vekk kjernehuset. Legg eplebåtene oppå kakedeigen, dryss med sukker og kanel. Stek kaken 50-60 minutter i ovn ved 200 grader.
Kaken er god både lunken og kald, og blir like god etter frysing. Server med pisket krem.

Eplekake med mandler og hasselnøtter.

Til deigen:Eplekake
50 g margarin
175 g sukker
2 egg
Revet skall fra 1 sitron
250 g revne hasselnøtter
200 g eplemos
100 g mel
1 ts bakepulver

750 g epler

Til kaketoppen:
100 g smør
100 g sukker
1 ss honning
1 ss melk
50 g skivede mandler
Cocktailbær eller syltede kirsebær

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Dekk en springform med bakepapir. Rør margarinen kremet, og kjør alle ingrediensene til deigen i kjøkkenmaskin, til du har en jevn masse. Spre den jevnt utover springformen. Forbak 10 minutter i ovnen.
Skrell eplene, fjern kjernehusene og del eplene i båter. Dekk springformbunnen med eplebåtene. Smelt smøret til kaketoppen i en panne og rør i sukker og honning til det er smeltet. Rør inn mandelskivene og melken. Spre jevnt over eplene og bak ferdig i 40 minutter. Pynt med noen cocktailbær eller halverte, syltede kirsebær. Server med god rømme eller pisket krem.

Snudd epleterte:

75 g smør eller margarin
100 g sukker
50 g halve valnøtter
750 g syrlige epler

Til deigen:
160 g mykt smør
200 g sukker
Saft og revet skall av 1 økologisk sitron
4 egg
360 g mel
2 ts bakepulver
1 knivsodd salt

Kle en 28 cm springform med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 180 til 200°. Smelt smøret og fordel over bunnen av formen. Strø over sukkeret og legg valnøttene som en krans rundt kanten av formen. Fortsett med valnøtter og epleskiver til alt er lagt i.
Rør sammen smøret, sukkeret og sitronskallet. Rør inn eggene litt etter litt, deretter siktet mel iblandet bakepulveret, så saltet og sitronsaften.
Hell deigen over eplene og stek kaken på nederste rille i 50-60 minutter. Ta ut og la hvile i 10 minutter. Hvelv kaken over på en rist og fjern aluminiumsfolien. Avkjøl og server.

Bakte epler med krokanfyll:

4 store epler
½ vaniljestang
2 ½ dl vann
20 g sukker

Krem:
100 g sukker
3 eggeplommer
25 g mel
2 ½ dl melk
40 g krokan
20 g mandelskiver
1 ts smør

Skrell eplene nesten helt ned til bunnen. Fjern kjernehuset med en utstikker.
Kok vannet med sukkeret og den oppsplittede vaniljestangen til sukkeret er oppløst. La eplene syde i sirupen til de er møre, men allikevel faste.
I mellomtiden røres sukker og eggeplommer med håndmikser til massen er hvit og jevn.
Sikt i melet og rør litt til. Kok melken med den andre vaniljestangen og bland den i massen. Kok alt i ett minutt. Hell kremen i en ildfast form, legg i eplene og fyll kjernehushullene med krokan. Rist mandelskivene i smør, og strø over eplene.Gratinèr i 10 minutter ved 200°. Serveres med sæterrømme eller creme fraiche.

Hovedsponsor

Sparebank 1 logo

Samarbeidspartnere

Visit Bø Telemark Hanen

Kontakt oss

Postadresse:
Norsk Eplefest AS
c/o Midt-Telemark Landbrukskontor
Brennavegen 30
3810 Gvarv
E-post: post@eplefest.no
Telefon: 35 95 77 70

Følg oss på facebook

Facebook Pagelike Widget