BritishFlag

2018: Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel kom til Norge som ung budeie fra fjellandskapet til roquefort-sauene i Sør-Frankrike for over 40 år siden. Oppvokst i Frankrike med så mange ostesorter og store variasjon av lokalmat, var det nok en sterk opplevelse å møte det norske systemet der tradisjonsmaten var mindre verdsatt og osteproduksjonen i stort var overtatt av store meierier.

I flere år var Pascale en sentral forkjemper for fjerning av forbudet mot bruk av upasteurisert melk til ysting. Det tok mange år før et stivbeint byråkrati til slutt måtte gi etter på grunn av EØS-avtalen i 1994. Bruk av upasteurisert melk til ysting er den tradisjonelle måten, men forbudet som hadde blitt innført på 1930-tallet, hadde redusert variasjonen av norsk ost ettersom det er den naturlige bakteriefloraen i den upasteuriserte melken som lager smak og særpreg. En annen sak er at fersk melk gir den beste smaken, og da vil mindre gardsysterier være det absolutt beste ettersom de kan yste umiddelbart etter melking.

Pascale har vært en svært viktig inspirator for mange nye produsenter av ost, noe som har bidratt til mye større variasjon i det norske ostelandskapet. Bare det at en norsk ost ble kåret til verdens beste ost i 2016 og at Oste-VM er lagt til Bergen i 2018, sier det meste om en liten revolusjon på området.

Pascale har en grunnleggende interesse i å ta vare på og formidle tradisjoner og kunnskap om mulighetene vi har til en mangfoldig matproduksjon i hele landet. I tillegg engasjerte hun seg i å ta vare på sognebunaden, og rekonstruerte i sin tid kvinnebunaden i Sogn.I dag bor hun ytterst i Sognefjorden med både sauer og geiter, men er ferdig med kampen mot byråkratiet.

Pascale ved Epletavla på Gvarv stasjon. Foto: Terje Dørumsgaard.

Hovedsponsor

Sparebank 1 logo

Samarbeidspartnere

Visit Bø Telemark Hanen

Kontakt oss

Postadresse:
Norsk Eplefest AS
c/o Midt-Telemark Landbrukskontor
Brennavegen 30
3810 Gvarv
E-post: post@eplefest.no
Telefon: 35 95 77 70

Følg oss på facebook

Facebook Pagelike Widget